Pudsning af væg indendørs

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Hvad er forskellen på vandskuring og pudsning?

efefefeffefeefef

Kan man selv pudse en væg?

ajdshfkjsdfjhjaskdf
 

Pudsning med skjulte eller synlige fuger?
Skal facaden pudses på et nyt muret hus, eller skal den gamle facade renoveres, er der flere typer overflader og metoder at vælge imellem. Overordnet set skelnes der mellem to måder. En heldækkende pudsning, hvor fugerne ikke kan ses, og en, hvor muren pudses så tyndt, at konturen af mursten skinner igennem.

Heldækkende pudsning
Hvis du vil pudse murværet med en heldækkende pudsning, skal du starte med et grundingslag, derefter en grovpudsning og evt. en finpudsning. Grundingslaget laves for at sikre et jævnt og sugende underlag for grovpudselaget og sørger for en barriere mod fugt og slagregn.


Grovpudsningen giver muren en plan og jævn overflade og giver beskyttelse mod vind og vejr. Hvis du ønsker en helt fin og glat overflade, påføres det tredje lag, som kaldes finpuds.
Tyndt puds, så murens relief ses
Ønsker du at lade murens relief komme til sin ret, påføres et ret tyndt lag puds, der så skal efterbehandles. Efterbehandlingen kan være filtsning, vandskuring, sækkeskuring eller en berapning.

Filtsning, vandskuring, sækkeskuring eller en berapning
1. Hvad er filtsning
Filtsning gås overfladen efter, når mørtlen er trukket på, med et særligt filtsebræt.

2. Hvad er vandskuring
Ved vandskuring skures med en mursten, og indimellem kastes der vand på med en kalkkost. Vandskuringen giver en mere rustik og grov overflade end filtsningen.

3. Hvad er sækkeskuring
Sækkeskuringen foretages med en grov sæk. Også her fugtes der jævnligt med vand.

4: Hvad er berapning
Ved berapning, der normalt kun anvendes indendørs, får mørtlen lov at sætte sig lidt, inden den overkostes med en våd kalkkost. Berapning efterlader et noget tykkere pudslag på muren.

Indfarvet puds til murværk
Pudsning af murværk og facade.
Rødligt indfarvet pudsning af murværk.

Hvis du ønsker en farvet mur, kan du i stedet for at male eller kalke bruge en indfarvet mørtel til det sidste pudslag. Pigmenterne skal være kalk- og lysægte, og derfor bruges jordfarver som fx okker og italiensk rød, der oftest giver meget smukke resultater. Indfarvet mørtel kan købes færdigblandet.

Hvilke redskaber skal du bruge?
Til sækkeskuring bruges en grov sæk til at gnide med.
Til filtsning gås muren over med et pudsebræt med skumgummi eller filt på.
Ved vandskuring bruges en fugtig mursten til at skure det våde puds helt i bund med.
Berapning vil sige, at du koster muren med en våd kalkkost, mens mørtlen er fugtig.
Før du pudser muren
Underlaget skal være jævnt, rent og porøst, så det kan suge. Fremspring, søm og jern fjernes, og store huller fyldes med fugemørtel. Alt løst materiale som gammel mørtel, sand og støv fjernes, og overfladen spules, så muren suger jævnt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *