Hvordan anlægger man en græsplæne

  Sådan anlægger du din nye græsplæne

 Skal du i gang med at etablere en ny græsplæne?

Så kan du få vejledning til hvordan det skal gøres her på siden og dermed få mest ud af din tid og penge.

Der er rigtig mange penge at spare, ved selv at anlægge sin nye græsplæne, sammenlignet med at have en anlægsgartner på timeløn til at klare opgaven, og det er slet ikke så svært som man skulle tro.

Lej det rette værktøj her

Såning af græs med frø eller rullegræs?

Man har 2 muligheder, når der skal anlægges en ny græsplæne. Der er den traditionelle, men lidt langsommelige metode, hvor man selv sår nye græsfrø, denne løsning er en del billigere end rullegræs. Så er det selvfølgelig også en mulighed at udlægge rullegræs, som er en hurtigere metode – men ikke nødvendigvis bedre.

Vi har valgt at fokuserer på ny såning af græsfrø, men du kan med fordel kontakte en af de lokale gartnere og havecentre så som Plantorama, hvis valget lander på rullegræs.

Billig rullegræs til haven

En velholdt og flot have er ikke fuldendt uden den grønne græsplæne, for når græsplænen er grøn, er den nemlig en sand fryd for øjet og til stor gavn. En grøn græsplæne er bare blødere at ligge og lege på. Heldigvis kan du med rullegræs hurtigt få anlagt en ny græsplæne og slippe for den mere langsommelige proces med såning af græsfrø.

Med rullegræs fra Plantorama får du hurtigt en flot, slidstærk og ukrudstfri græsplæne. Du skal blot opmåle arealet, hvor du ønsker græs, og bestille det antal kvm, som du skal bruge. Imens du venter på leveringen med rullegræs, kan du passende klargøre jorden, så du kan lægge græsset hurtigst muligt efter levering.

Husk dog at plænen, ikke bliver ved med at være fri for ukrudt, hvis ikke du husker at passe og pleje den.

Hvor mange frø, skal jeg bruge til ny plæne

Hvor mange græsfrø skal jeg købe`til ny plæne?

Du bør så græsfrøene på en vindstille dag, da det er svært at holde styr på de små frø i blæsevejr og risikoen for udtørring øges, når det blæser.

Hvis jorden er meget tør, skal den vandes grundigt igennem, før du sår. Da frøene i kartonen har forskellige størrelser, bør du blande dem grundigt, før du sår dem, såfremt du ønsker en jævn fordeling af store og små frø.

For en jævn såning af græs bør du desuden dele frøene op i to portioner, hvoraf den første portion skal sås på den ene led og anden portion på den modsatte led. Ved et større areal kan det betale sig at dele arealet op i felter med tilhørende frøportioner.

Du skal bruge ca. 1 kg græsfrø pr. 50 m2, og du kan så frøene med håndkraft eller leje en såmaskine. Efter såning af græs bør du rive arealet let igennem, så frøene dækkes af 0,5 cm jord. Du skal ikke vande arealet efter såningen af græsfrøene, da frøene i så fald vil svømme sammen, og den jævne fordeling vil blive spoleret.

Hvornår er det bedst at så græs?

Der er en tommelfinger regel i forhold til hvornår man skal så græsfrøene til sin nye græsplæne, og den siger at man bør gøre det i enten forårsmånederne Marts til Maj, eller i efterårsmånederne.

Det er dog et forenklet svar, da det i realiteten afhænger mere af temperatur og fugtighed. Det kan derfor være svært at sætte en præcis måned på, hvornår vækstforholdene er bedst, da vejrforholdene aldrig er de samme hvert år.

Jordtemperaturen skal helst være +7 grader for at græsfrøene kan spire.

Hvordan finder ud af om jordtemperaturen er varm nok?

Det er typisk sværest at svare på om foråret, da det kan tage overraskende mange dage med plus-grader, før jorden ikke længere er frossen.

Man kan heldigvis få oplyst den aktuelle jordtemperatur i ens område, via hjemmesiden www.landbrugsinfo.dk/jordtemperatur.

På dette link kan du indtaste din by, og få oplyst den døgngennemsnitlige jordtemperatur målt i 10 centimeters dybde. Dette er meget nyttigt hvis du går i gang tidlig forår, eller sent på efteråret.

Sår man sin nye græsplæne i foråret skal man være opmærksom på, at græsfrøene generelt spirer en smule langsommere. Man skal samtidigt være indstillet på at skulle vande senere på foråret og om sommeren, hvis jorden tørrer ud.

Hvilket man sjældent skal bekymre sig om i efteråret.

 

  Hvordan sår man græs mest effektivt?

  Nu skal vi til sagen, og se på hvordan man i praksis anlægger den græsplæne man altid har drømt om.

Det er i sig selv ikke såningen af græsfrøene, som er vanskelig, men forberedelsen af jorden inden, som er altafgørende for kvaliteten af græsplænen.

kONTAKT DIN MASKINUDLEJER I DAG
Ferrari 360 fræser med stennedlægger

Forberedelse af jorden

Se her alle trinene som skal gøres inden jorden er klar til ny såning.

Jorden skal luftes

Fræs jorden godt igennem med en havefræser eller stennedlægningsfræser, så den bliver løs, luftig og mere modtagelig for både vand og næringsstoffer. Lider jorden af traktose? Traktose er en tilstand, hvor jord er så komprimeret af tung kørsel fx med traktor eller tunge maskiner, at alt plantevækst er umulig. Tilstanden kendes ved ny anlagte huse, hvor den tunge arbejdskørsel med maskiner gør det umuligt at anlægge haven efterfølgende. Tilstanden kan kun ændres ved at grubbe jorden og løsne den. Hvilket betyder at jorden skal luftes helt ned i en dybde på 60-80 cm. Her kan du med fordel leje vores 1.9 ton minigraver, hvor du også kan leje en lang 70 cm. grubbetand til.

Lej evt. en stennedlægningsfræser, her anbefaler vi en Ferrari 360 monteret med en 84 cm. stennedlægnings fræser (Se ovenstående billede af fræseren)

Opgrader jordens kvalitet med topdressing

Sørg for at det øverste muldlag er næringsrigt med et højt indhold af mikroorganismer og humus. Det gør man evt. ved at tilføje topdressing, som spredes i et lag på omkring 5 cm. og derefter blandes ned i den eksisterende muld. Til dette bruger man enten en fræser, en almindelig havegreb eller en kultivator. Topdressing kan evt. købes online her hos Havehandel.dk

Ret jorden af med en tung planke eller Europalle

Når jorden skal rettes af, anbefaler at man bruger en helt almindelig euro-palle, som man binder et par snore i og trækker over jordstykket, du kan også anvende en lang planke eller en stige som du trækker hen over arealet, så du får en helt plan overflade. Bliv ved med dette, indtil det er helt plant. 

Fjern alle lufthuller

Alle lufthuller i jorden skal nu fjernes. Det gøres nemmest ved at tromle området, men kan også klares ved at træde jorden grundigt igennem ned med sine fødder. Glemmer man dette, kan man være helt sikker på at plænen med tiden vil blive ujævn.

Jorden rives let med fintandet rive

Giv jorden en let tur med riven, rives med en fintandet rive, så de sidste sten og planterester fjernes, og de øverste cm jord bliver fin og løs.

Jorden er nu klar til såning!

Når man udlægger sine nye græsfrø, er det vigtig at fordele dem i jævnt lag og gerne på kryds og på tværs. Man kan eventuelt bruge en håndspreder til græsfrø, som sikrer en jævn fordeling og bare gør det hele lidt lettere.

Hvor mange græsfrø skal man bruge? Det varierer en smule alt efter hvilken græsblanding man bruger. Bruger man en græsblanding af høj kvalitet, kan man typisk nøjes med lidt mindre.

En god tommelfingerregel er at 1 kg. nye græsfrø rækker til nysåning af ca. 50 kvadratmeter.

Når du har strøget et jævnt lag græsfrø på kryds og på tværs over hele plænen, bør man give jorden en let rivning, så frøene sætter sig godt i jorden.

Til slut skal jorden enten tromles med en havetromle, eller trædes sammen med fødderne. Det gør at jorden bliver mere jævn og fast at køre på, så den ikke bliver pløjet op, første gang med går en tur med plæneklipperen.

*Bonustip – pas på at du ikke kaster græsfrø ind i blomsterbede eller lignende, det er hårdt arbejde at fjerne igen når de er spiret.

*Er din have meget besøgt af fugle, bør man bruge lidt flere græsfrø end man normalt ville gøre. Mange fugle er nemlig helt vilde med græsfrø, og det er derfor næsten uundgåeligt at en del af frøene ender som fugleføde.

Af dette fænomen stammer det engelske udtryk:

“Four seeds in a row, one for the rook, one for the crow, one will wither, and one will grow”.

Groft oversat betyder at ud af 4 frø, bliver en taget af rågen, en bliver taget af kragen, en vil visne og en vil gro. 🙂

Hvilke græsfrø er bedst til nysåning?

Der findes et hav af forskellige græsfrø-blandinger, og kvaliteten af disse græsfrøblandinger er meget varierende.

Mange er desværre overbeviste om at græsfrø er bare græsfrø, og det ingen betydning har om man tager de billige budget græsfrø i Netto kontra de lidt dyre blandinger fra f.eks. Turfline græsfrø.

Forskellen er meget større end man skulle tro, og de ekstra kroner du bruger på græsfrø af høj kvalitet, er utrolig godt givet ud. Og når nu man har lavet alt forabejdet, bør man ikke gå på krompromis her.

En god tommelfingerregel er altid at vælge en græsfrøblanding, som indeholder mindst 4 forskellige græssorter. Jo flere forskellige græssorter der findes i ens græsplæne, jo bedre kan den klare tørkeperioder, hård vinter eller plænesygdomme som f.eks. sneskimmel og rød tråd.

Vi anbefaler altid Turfline® “Den Rigtige” til nysånig, som indeholder 6 forskellige græssorter der alle er S-mærkede. En S-mærket græssort er blevet officielt gennemtestet af NaturErhvervstyrelsen (plantedirektoratet) igennem 3 år for bl.a. sygdomsresistens, slidstyrke, tørketolerance og skudtæthed. Det er ganske enkelt den rigtige blanding af græsfrø at bruge.

Der er generelt utrolig mange fordele ved at vælge en græsblanding af høj kvalitet, i stedet for den billigste man kan finde, eller endnu værre; gamle græsfrø som ens nabo har haft liggende i redskabsskuret i flere år.

Hvor lang tid er græsset om at vokse?

Det sværeste kan nogle gange være at vente på at græsfrøene spirer, man glæder sig jo naturligvis til at se resultatet af ens hårde arbejde.

Man må dog forvente at skulle vente et sted mellem 1-4 uger, før man kan se de første grønne spirer i den blotte jord. Når først græsset så småt er begyndt at spire, går det som regel hurtigt derfra, og inden man får set sig om, har man en ny grøn græsplæne.

Ventetiden er meget afhængig af vejr- og temperaturforholdende, men uanset omstændighederne skal græsfrøene nok spire før eller siden.

Pleje af ny græsplæne

Du har nu brugt både tid og penge på at anlægge din nye græsplæne, og nu skal der sørges for, at alt det hårde arbejde ikke er spildt.

Lige efter græsplænen er nysået, skal du ikke gøre alverden udover at sørge for at jorden ikke bliver betrådt eller ramt af anden unødig trafik.

CEMA ER DIN PARTNER

Vanding af nysået græsplæne

Som udgangspunkt bør man ikke at vande frøene inden de er begyndt at spire, men er man først gået i gang med at vande, så er det MEGET vigtigt at man forsætter.

En nysået græsplæne er lidt vanskelig, når det kommer til vanding, men følger du rådene her, så skal du nok en flot og stærk græsplæne.

Hvis der ingen regn kommer i løbet af de første 7 dage efter udspredning af græsfrøene, bør man selv starte en vandingsplan, hvor du 2-3 gange om ugen vander ca. 25-30 mm. hver gang (25-30 liter pr. m2). Det kræver vandingsudstyr i form af fx en vippevander og en regnmåler. Du ved at du skal vande igen, når jorden føles tør.

Det er vigtigt at du følger vandingsplanen indtil der igen kommer regn i en større mængde og/eller græsset er etableret. Ved “etableret” menes der at græsset har fået godt fat, ikke at det blot er begyndt at spire.

Grunden til at man ikke må stoppe vandingen, når den først er begyndt skyldes, at når først græsfrøene begynder at skyde deres rødder ned i jorden, så er det første og sidste chance for at overleve. Så hvis du i forbindelse med vanding har “fortalt” græsfrøene at nu er der vand nok til at sætte rødder, så skal der være vand nok til at rodskuddene ikke udtørrer.

Grunden til at man skal vande med 2-3 dages mellemrum er, at det tvinger græsplanten til at sætte dybere rødder for at hente vandet, hvilket giver en græsplæne med et stærkt rodnet.

 

Skal man gøde nysået græs?

Det kommer an kvaliteten af jorden som græsfrøene er sået i. Har man, som nævnt tidligere i indlægget, beriget jorden med næring i form af plænedressing, kompost eller lignende er det ikke nødvendigt at gøde yderligere.

Det kan faktisk ligefrem skade det nye græs, da overgødning i værste fald kan svide og dræbe det nye græs.

Har man sået sine græsfrø i et næringsfattigt og udpint jordlag, bør man udsprede en god plænegødning lige efter man har udlagt frøene.

Hvornår skal man klippe nysået græs?
Man skal vente med at klippe sin nye græsplæne indtil græsset har en længde på 8-10 cm.

Gør man det inden græsset har fået denne højde, kan man risikere at ødelægge etableringen af græssets rodnet, som er en vigtig proces ved nysåning.

Første gang man klippe det nye græs, skal det kun klippes ned til en højde på ca. 5 cm. Når græsset er blevet tættere og har etableret sig, kan klippehøjden gradvist sænkes.

Når man har klippet græsplænen første gang, kan man også så småt begynde at bruge græsplænen. Det anbefales dog at man venter et par måneder mere, før man inviterer familien til fodbold eller andre former for hvad der må anses at være hård slid af plænen.

 

Ofte stillede spørgsmål

Her har vi samlet en række svar på spørgsmål vi ofte høre i forbindelse med anlægning af ny græsplæne.

 

Hvornår kan man gå på ny sået græs?

Det varier meget hvornår man må betræde en ny græsplæne, men man må forvente at skulle vente minimum 2 måneders tid. Vent gerne endnu længere med at udsætte græsset for voldsom leg og hårdt slidende aktiviteter.

Du er selvfølgelig nødt til at gå på det nye græs, når det skal klippes første gang, men inden da bør du så vidt muligt undgå alt unødig trafik på græsplænen.

 

Skal man tromle en ny græsplæne?

Enten så hader eller elsker man havetromlen. Sådan virker det i hvert fald, når man læser diverse udtalelser fra anlægsgartnere og eksperter.

 

Skal man tromle sin græsplæne ved nysåning eller ej?

Svaret afhænger meget af hvem du er som person.

Hvis du er en græsplæne-nørd, som nyder at vertikalskære, topdresse osv. så er svaret: Ja

Hvis du derimod er en haveejer som mig selv, hvor arbejdet med græsplænen står dig langt ud af halsen, så er svaret: Nej

Dette giver mening, hvis man forstår fordele og ulemper ved tromling.

Fordelene ved at tromle græsset:

Det fjerner luftlommer.
Det giver en mere jævn græsplæne.
De nye græsfrø sætter sig bedre i jorden.

Ulemperne ved at tromle græsset:

Det er vanskeligt for græsplanterne at etablere sit rodnet.
Man minimere cirkulation af ilt i jorden til græsplantens rødder.
Uanset hvordan man vender og drejer det, så medføre tromling dårligere vækstbetingelser for græsplanterne.

Derfor er det en forudsætning at du på sigt har tænkt at udbedre den negative effekt tromling har, ved at “lufte” din græsplæne med en plænelufter, samt tilfører en organisk topdressing.

For at opsumere så er havetromling ikke for alle.

 

Hvad koster en ny græsplæne?

Prisen på en ny græsplæne kan varierer meget, alt efter om du selv vil have arbejdshandskerne på, eller om du vil betale dig fra arbejdet gennem en anlægsgartner. Hvis du vælger selv at så en ny græsplæne er det ikke nødvendigvis en opgave der vælter budgettet.

Priseksempel på anlæggelse af græsplæne.

Vi har taget udgangspunkt i en almindelig græsplæne i villahave på 400 kvm, hvor du selv gør arbejdet.

Græsfrø i god kvalitet: kr. 700,-
Topdressing: kr. 2500,- (inkl. levering)

Leje af Havetromle: kr. 200,-
(100 kr. pr. Pr. Dag)

Leje af Gandy 90 cm. Såmaskine: kr. 300,-
(150 kr. pr. Pr. Dag)

Leje af Stennedlægningsfræser: kr. 1900,-
(950 kr. pr. Dag)

Levering af udlejningsmateriel hvis du bor i Horsens: kr. 450,-

Pris på græsplæne i alt: kr. 6.050,-
(400 kvm græsplæne)

 

Hvornår må man klippe en nysået græsplæne?

Det er vigtigt at give din nysåede græsplæne ro, så den kan sætte et godt og stærkt rodnet. Derfor bør du vente med at klippe græsplænen indtil græsset har en længde på omkring 10 cm.

Første gang du skal slå græsplænen, skal græsset kun klippes ned til omkring 5 cm. Når græsset er blevet tættere og stærkere, kan du gradvist sænke klippehøjden. Efter første græsslåning kan du langsomt begynde at tage plænen i brug. Men vent yderligere et par måneder med at bruge plænen til fodbold og leg, indtil græsset er blevet mere fast og robust.

 

Klipning af græsplæne

Når græsplænen er etableret skal det vedligeholdes. Vedligehold af græsplænen består primært i at slå græsplænen. Som tommelfingerregel bør du aldrig klippe græsset under 4 cm. Gør du det, betyder det at græsset skal bruge for meget energi på nye bladskud. Det svækker din græsplænes rodnet og resultatet vil på sigt blive bare pletter i plænen, der inviterer ukrudtet til at slå sig ned. Ved græsslåning er det desuden en god idé at ændre klipperetningen ved hver klipning. Det hjælper til en ensartet og flot græsplæne.

 

Hvornår på året bør man så græs?

En god tommelfingerregel er at man bør så nye græsfrø i enten forårsmånederne (Slut marts til slut maj) eller efterårsmånederne (Midt august til midt oktober).

 

Hvor lang tid er græs om at vokse?

Der går typisk mellem 1-4 uger, før man kan se de første grønne spirer i den blotte jord. Når først græsset så småt er begyndt at spire, går det som regel hurtigt derfra. Ventetiden er meget afhængig af vejr- og temperaturforholdende, men uanset omstændighederne skal græsfrøene nok spire før eller siden.

 

Skal man vande en nysået græsplæne?

Som udgangspunkt bør man ikke at vande frøene inden de er begyndt at spire, men er man først gået i gang med at vande, så er det MEGET vigtigt at man forsætter. Hvis der ingen regn kommer i løbet af de første 7 dage efter udspredning af græsfrøene, bør man selv starte en vandingsplan, hvor du 2-3 gange om ugen vander ca. 25-30 mm. hver gang (25-30 liter pr. m2). Grunden til at man skal vande med 2-3 dages mellemrum er, at det tvinger græsplanten til at sætte dybere rødder for at hente vandet, hvilket giver en græsplæne med et stærkt rodnet.

 

Skal man gøde nysået græs?

Det kommer an kvaliteten af jorden som græsfrøene er sået i. Har man en meget næringsrig jord er det ikke nødvendigt at gøde. Det kan faktisk ligefrem skade det nye græs, da overgødning i værste fald kan svide og dræbe det nye græs. Har man sået sine græsfrø i et næringsfattigt og udpint jordlag, bør man udsprede en god plænegødning lige efter man har udlagt frøene.

 

Hvor længe kan græsfrø holde sig?

Græsfrøproducenter er pålagt at give deres græsfrøblandinger en sidste salgsdato. Datoen udløber normalt ca. efter 2 års tid. Alle frø mister før eller siden deres evne til at spire og det gælder naturligvis også græsfrø. Derfor anbefales det ikke at bruge græsfrø, som er overskredet sidste salgsdato. Har man en portion overskydende græsfrø, bør de opbevares tørt og køligt, og så kan man eventuelt bruge dem til at efterså med inden for et års tid.

 

Hvilke græsfrø er bedst til nysåning?

En god tommelfingerregel er altid at vælge en græsfrøblanding, som indeholder mindst 4 forskellige græssorter. Jo flere forskellige græssorter der findes i ens græsplæne, jo bedre kan den klare tørkeperioder, hård vinter eller plænesygdomme som f.eks. sneskimmel og rød tråd. Vi anbefaler altid græsfrø fra producenten Turfline.

 

Kan man så græs i marts?

Det er svært at sige, men er jordtemperaturen over 5 grader så kan græsfrøene spire og etablere sig. Det danske vejr er meget uforudsigeligt, så det kan muligvis godt lade sig gøre at så græs i marts. Vi anbefales at man venter til at de lune og våde forårsdage er i sigte.

LEJ MASKINER TIL OPGAVEN HER!